Intermezzo: A Filetta

Even tijd voor een muzikaal intermezzo en wel omdat ik vanmorgen in een herhalingsaflevering van VPRO’s ‘Vrije Geluiden’ zomaar verrast werd op A Filetta.

A filetta is de naam van een varen die grote delen van de bodem van het eiland Corsica bedekt en tot een symbool van de Corsicaanse identiteit is geworden. In de loop van de recente geschiedenis hebben nogal wat Corsicanen noodgedwongen het eiland moeten verlaten en hun heil moeten zoeken op het vaste land. Van lieden die vervolgens van hun wortels vervreemdden zei men: ‘s’hè scurdatu di a filetta’; hij of zij is de filetta vergeten, de geboortegrond.

A Filetta is ook de naam van een van de zanggroepen die zich manifesteerden met het herleven van het Corsicaanse bewustzijn in de zeventiger jaren. En deze groep, die inmiddels al 33 jaar ‘a capella’ op de Corsicaanse traditie gebaseerde polyfonie vertolkt, was vanmorgen zomaar eens op de Nederlandse buis te zien en te horen.

Sinds 1989 organiseert deze groep jaarlijks in samenwerking met U Svegliu Calvese de Incontri Polifonici in september. Hier komen dan een aantal dagen musici uit de hele wereld optreden en hoofdzakelijk ‘a capella’ zingen onder het motto: À l’iniziu c’era a voce ofwel: In den beginne was de voce. Voce is u corsu voor het woord maar ook voor de stem. Alweer veel te lang geleden waren wij drie jaar achtereen getuige van dit bijzondere, happening-achtige en veelstemmige festijn.

Een en ander speelde zich af in de Citadelle van Calvi; op het plein, in de kathedraal en in het oratorium.

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in in mijn boekie, Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie