Naar de bollen ..

De eerste keer dat ik de ‘bollenvelden’ in volle glorie mocht aanschouwen zal ik 5 jaar oud geweest zijn. Toen namen ome Bill en tante Jo ons gezin in de VW kever helemaal mee naar Lisse. We zullen destijds dus ongetwijfeld richting Keukenhof zijn gegaan. Veel details of die kleurige bloemenpracht kan ik me daar, vrees ik, niet meer van herinneren. Toch ik heb ons heus op een oud en wat versleten fotootje met van die kartelrandjes daar tussen de bollenvelden zien staan.
Nu zal ik als telg uit een tuindersgeslacht daar vast niet voor het eerst wat bloemen in ‘de koude grond’ hebben zien staan maar zoveel bijeen zal vast een bijzonder gezicht geweest zijn.
tulpen
Die tulpen vonden we in onze ‘gouden eeuw’ blijkbaar al erg bijzonder, gezien het feit dat ze dermate ‘gewild’ werden dat ze een ware ‘hype’ of ‘hausse’ konden genereren en aldus het schoolvoorbeeld werd van een ‘virtuele of zeepbel-economie’ en een zogeheten ‘bubbel op de beurs’. (ijdelheid der ijdelheden; men leze de Prediker er op na)
tulp
Men sprak van ‘tulpenmanie’ alsook van tulpengekte, bollengekte, dwaze tulpenhandel en bollenrazernij. Dit soort belletjes worden op de beurs nog altijd met enige regelmaat geblazen en dat wordt dan, als ik mij niet vergis, conjunctuur genoemd.
bollen in polder

Nee dan die echte tulpenbollen, daar kun je tenminste van op aan dat ze elk voorjaar weer opbloeien, om na enkele weken weer een kopje kleiner te worden gemaakt.
tulpenkopje kleiner
Het waren vooral Amerikaanse impressionisten die onze ‘bollenvelden’ als onderwerp en motief voor hun schilderkunstige bezigheden ontdekten. Nederlandse schilders volgden hun voorbeeld. Hier heb ik nog wel een paar boeken die de resultaten daarvan tonen. Die tafereeltjes werden dan geschilderd in wat wel ‘de bollenstreek’ wordt genoemd ofwel het gebied tegen de duinrand tussen Leiden en Haarlem. Van oudsher het gebied in ons land waar de tulpenbol werd geteeld.
bollen en hek
Tegenwoordig heeft die teelt zich nogal verspreid over met name Noord-Holland en de IJsselmeerpolders en zijn de grootste concentraties aan tulpenteelt aldaar te vinden. Ook hier, vlak bij huis in het westfriese, worden we steeds vaker omgeven door ‘bollenvelden’. Ik hoef dus niet meer zo ver weg om ook eens een plaatje te schieten van die mooie kleuren. Niet zo gek lang geleden kon dat zelfs vanuit de achtertuin:
Marian en Marian in de tuin

Mooi al die kleur maar ik heb ook begrepen dat het milieu niet zo gebaat is bij de bedrijfsmatige efficiency van de huidige wijze van telen waardoor die mooie kleuren op termijn wel eens erg duur konden blijken.

Ondertussen heb ik toch maar wat van die veelbezongen blommenveldjes op de foto gezet:
Bollenvelden 1
Bollenvelden 2
Bollenvelden 3

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in In beeld, Varia en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Naar de bollen ..

 1. Rob Alberts zegt:

  De hoeveelheid gif per hectare schijnt bij de bollenteelt het grootst te zijn.
  De geforceerde grondwaterstand schijnt voor het landschap ook niet zo goed te zijn ….

  Natuurlijk blijft het nog steeds een zeer lucratief exportartikel.

  Vriendelijke groet,

  • Dick zegt:

   Tja Rob, de afweging directe winst of plezier tegenover de gevolgen op langere termijn in het licht van kwaliteit van leven … waar komen we die vraag en de veelheid aan antwoorden daarop niet tegen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s