Quedlinburg

Die digitale schoenendoos puilt dus aardig uit. En daar kom ik niet alleen foto’s van 15 jaar geleden maar tot die van vorig jaar tegen. Zoals bijvoorbeeld die met de vakwerkhuizen uit Quedlinburg.
Quedlinburg stadsbeeld

Vakwerkbouw kom je in heel Noord-, Midden- en Oost-Europa tegen maar we zien het toch vaak als kenmerkend voor Duitsland. Zo zagen wij het in september weer volop in de Harz in Goslar, Quedlinburg en Wernigerode, de grotere plaatsen aldaar bekend om hun Fachwerkhäuser.
Quedlinburg straatje

Op een regenachtige, druilerige vakantiedag waren we, na daar wandelschoenen te hebben gekocht, al rap uitgekeken in het plaatsje Thale. Met zulk weer kun je maar beter in de stad vertoeven en derhalve reden we naar het nabijgelegen Quedlinburg.
Quedlinburg etalagepophoudthetweldroog

Ik wist dat zich daar  iets van een Lyonel Feininger Museum/Galerie moest bevinden en dat leek ons gezien het weer wel even een goede en hoe dan ook droge bestemming.
Quedlinburg MarianvooringangFeiningerGallery

Feinnger die mij enkel als schilder (en aan het Bauhaus geliëerd) bekend was, bleek vooral ook cartoonist en graficus te zijn geweest en naast iets van zeven schilderijen werd hoofdzakelijk dat grafische werk van hem getoond. Er was een ‘sonderaustellung’ van cartoons (spotprenten) over de fiets en het gebruik daarvan aan het begin van de vorige eeuw door Feininger (die zelf zo’n tweewieler, een ‘Cleveland’ van Amerikaanse makelij, reed en daar duizenden kilometers mee aflegde) en tijdgenoten. Feininger leek daar dus meer impact gehad te hebben gehad als liefhebber en voorvechter van de tweewieler dan als schilder.
Toen ik deze foto nam snelde er met ‘grosse geschwindigheit’ een suppost op mij af die mij gestreng wees op de bordjes die mij toch duidelijk hadden moeten maken dat hier niet gefotografeerd mocht worden. Dus zullen jullie het verder zonder beeldverslag van de ‘sonderaustellung’, waar we overigens betrekkelijk snel doorheen waren,  moeten stellen.

Feiningeropdefiets
Eenmaal weer buiten begon zowaar het zonnetje er wat doorheen te piepen en werd de temperatuur nog zeer behaaglijk. Fietsweer, zou je haast zeggen, maar die hadden we natuurlijk niet bij ons.
Dan maar weer in de benenwagen
Quedlinburg Slotberg
en wat plaatjes van het slot en de dom geschoten,
Quedlinburg naardomenmuseum
Quedlinburg bijdedom
die die dag helaas beiden gesloten waren,
Quedlinburg gespiegeldslot
maar van waar je nagenoeg rondom mooi de stad kunt overzien.
Quedlinburg uitzicht
Quedlinburg dakenentorenspitsen
Met dit weer
Quedlinburg landelijkuitzicht
en dit uizicht
Quedlinburg inhetgroen
bepaald geen straf voor ons.
Quedlinburg schaduwuitzicht
En natuurlijk nog wat beelden van de vakwerkhuizen en -gebouwen in Quedlinburg,
Quedlinburg aandevoetvanderots

Quedlinburg fleurigstraatje

Quedlinburg binnenplaats

 

waarvan er hier, in het voormalige Oost-Duitsland, ook een paar zeker nog een likje verf en een flinke opknapbeurt zouden kunnen gebruiken.
Quedlinburgkrot

Je zou zoiets toch direct verkopen!; maar ja, wie wil er zoiets kopen?

Quedlinburgtekoop

Nu hadden we onze auto stomtoevallig vlak bij die van Malermeister Pielemeier geparkeerd en die, zo leek ons, hoeft hier voorlopig vast nog niet zonder werk te zitten.

QuedlinburgMalermeisterPielmeier

 

 

 

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Quedlinburg

 1. Ximaar zegt:

  In 2004 overnachtte ik in een klein hoteltje dat te zien is op de achtergrond van ‘aan de voet van de rots’. Mijn familienaam komt uit deze omgeving en staat nota bene met de eerste 4 letters op dat bestelautootje, waarbij onze duitse tegenhanger geen e heeft als 3de letter.

  Destijds was de stad compleet verlaten door een groot feest in het nabijgelen Halberstadt. Mogelijk was dat de reden dat ik het destijds wat tegen vond vallen.

 2. Rob Alberts zegt:

  Mooie foto’s, jullie hebben vast genoten.

  Vriendelijke groet,

 3. henk50 zegt:

  Quedlinburg hebben we vorig jaar nét gemist op onze fietstournee. Wie weet dit jaar: gaan we opnieuw naar Sachsen Anhalt. Mooie foto’s trouwens, met die wat lagere lichtval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s