Mezquita

Zo, wel weer even genoeg gepalaverd hier over Griekenland in verband met de euro, onmogelijke schulden, onmacht en politiek geblunder. Dat kan ik misschien ook maar beter over laten aan lieden die beduidend meer verstand hebben van economie dan ik en een beetje kijk hebben op de rol van ‘het slijk der aarde’ daarin. Mensen als bijvoorbeeld Piketty, Hudson, Stiglitz of Krugman. En ook het oordeel en de opvattingen van Varoufakis in deze acht ik heel wat gedegener en doorwrochter dan die van bijvoorbeeld onze eigen eerste minister Rutte.

Ik wil het maar weer eens over Spanje en een recent vakantie-uitstapje van Marian en mij hebben. Dat is dus even geheel andere koek.

Geheel conform ons ‘krasse reisschema’ begaven wij ons op dag 4 op vier gehuurde wielen van Sevilla naar Marmolejo, een wat slaperig plaatsje van nog geen 8000 zielen.
Op die route en niet al te ver van Marmalejo ligt ook Córdoba. En dat vraagt dan natuurlijk om een bezoekje aan die stad en aan de Mezquita. Nu roept ‘de Mesquita’ bij allereerst associaties op met Amsterdamse diamantslijpers en een bekende Nederlandse komiek uit mijn jeugdjaren.
Maar hier gaat het nu toch om de ‘Mezquita’ ofwel de kathedraal van Córdoba. Een toeristische trekpleister die zeer zeker de moeite waard bleek. Een indrukwekkend bouwwerk met z’n vele Moorse gewelven en de bijzondere, soms wat merkwaardige combinatie van Christelijke, en dan met name Rooms-katholieke, en Islamitische elementen; bijzonder in zowel de esthetisch evenwichtige en geslaagde aspecten als in de overdadige en wat over-the-top kanten ervan.
Mezquitabooggewelven
Mezquitakoepel
Een plek ook van een serene, welhaast betoverende en aangename atmosfeer waar je niet zomaar op uitgekeken raakt. Wij waren althans behoorlijk onder de indruk van de strakke maar evenwichtige en uitnodigende Islamitische architectuur en decoratieve kunst.
Wanneer je dan een paar weken later in een TV-serie over Abraham Kuyper hoort dat hij destijds geïntrigeerd sprak over de sensuele aantrekkingskracht danwel betovering van de Islam, dan kun je je daar toch zomaar opeens iets meer bij voorstellen.
Mezquitametkruis
Mezquita
P.S. Mocht je toevallig belangstelling voor waarzeggen of voorspellen hebben, dan kun je overigens ook bij zo’n ‘goeie de Mesquita’ terecht.

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mezquita

  1. Rob Alberts zegt:

    Mooie uitnodigende foto’s en beschrijving.

    Aan voorspellingen doe ik niet mee.
    Maar wellicht dat ik ook eens die kant op ga?

    Zonnige zomergroet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s