Neerkijken op al dat gewurm en de wereld

Dat klinkt natuurlijk wat arrogant en uit de hoogte. Niettemin geven wij ons daar met enige regelmaat aan over en dan met name tijdens vakantie-uitstapjes.

Daarbij kan ik dan even terugdenken aan een restaurant in de Jenaturm of aan een onbeduidend kerkje in Weimar waar op de grafstenen dan wel weer namen van grote Duitse denkers, schrijvers en musici prijkten. Of aan de Fernsehturm in Berlijn en aan het Reuzerad in het Wiener Prater. En ook buiten de steden troffen we ruim gelegenheid om ons te bezondigen aan het genoegzaam danwel genoegelijk neerkijken op de wereld zoals in de Oostenrijkse bergen of vanaf vorstelijke hoogtes zoals bij Heidelberg of op Rügen

En ook in Schleswig-Holstein bood zich wederom de gelegenheid aan om weer eens wat met de voetjes van de vloer te gaan en de wereld vanuit de hoogte te beschouwen.
SchleswigerDom
Dat begon ditmaal met een bezoekje aan de dom in Schleswig, die nauwelijks honderd meter van ons vakantieadres verwijderd was. Weer een mooie kerk met het nodige te zien aan beelden en info over de geschiedenis.
SchleswigDomzumHimmel
Ook de toren nog even beklommen voor zover dat mogelijk was. Dat was mogelijk voor 220 treden en leverde een prachtig uitzicht rondom op.
SchleswigerAltstadtundSchlei
SchleswigzichtnaarzuidwestenenvanuitStPetri
SchleswigTurmvanuitdeDomgezien

Na een boottochtje over de Schlei liepen we door naar de Wikingturm waar we even in verwarring waren over het al of niet geopend zijn en de bereikbaarheid van het restaurant. Dat bleek wel open en bevond zich op de 26ste verdieping. Volgens het naambordje in de bewoners-entree zou daar ene P.Anorama wonen, maar die reageerde niet op de huisbel.
P.AnoramaimTurm
Via een heel andere ingang en lift het restaurant bereikt waar we onder het genot van een mooi uitzicht over Schleswig en de Schlei ons te goed deden aan een vismaal.
RestaurantWikingturm
Schleiturmlandzicht
Schleivanuitturm
Vier dagen later liepen we in het centrum van Lübeck waar we na een kijkje in grote Marienkirche genomen te hebben op zoek gingen naar de Holstentor. Onderweg daarheen zagen we een bordje met ‘Aussichtturm’ dat naar de St Petrikirche wees.
LübeckAussichtsturm
Daar bleek inderdaad een mooie uitzicht-verdieping in de toren te zijn op 108 meter hoogte en met lift te bereiken. Die stad dus ook maar eens vanuit de hoogte bewonderd.
LúbeckHolstentorvanboven
LübeckmetMarienKirche
Ik wil niet al te hoog van de toren blazen maar een beetje toerist heeft de wereld toch gewoon aan zijn voeten liggen.

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Neerkijken op al dat gewurm en de wereld

 1. Rob Alberts zegt:

  Leuk blog!

  Mijn hoogtevrees houdt mij tegen ……
  Mooie foto’s, dat wel.

  Zonnige groet,

  • Dick zegt:

   Dank je, Rob. Je groet heeft trouwens weer gewerkt want het zonnetje scheen hier echt uitbundig vandaag. Vervelend lijkt me dat die hoogtevrees; ik kan me er overigens wel iets bij voorstellen en moet ook altijd extra goed op mijn passen letten en kan niet zomaar onbevangen de rand naderen op echte hoogtes. Vreemde naam eigenlijk toch hè, hoogtevrees; je raakt toch zeker niet van slag als je omhoog kijkt maar juist wanneer je al te ver naar benden kunt kijken! Zou het dan niet beter dieptevrees kunnen heten?

   Vragende groet, Dick

   • Rob Alberts zegt:

    De truc is inderdaad recht vooruit blijven kijken.
    Naar beneden kijken is funest.
    Hoge randen vermijd ik zeker.

    Omhoog kijken met vaste bodem onder de voeten werkt ook wel.
    Maar geen haar op mijn kalende hoofd wil omhoog.

    Waarom het hoogtevrees heet weet ik eigenlijk niet.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s