Humans need not apply

In arbeidssituaties hoor je tegenwoordig de term ‘boventallig(heid)’ nogal eens vallen om aan te geven dat er soms toch ook wat lieden min of meer overbodig op de werkvloer plegen rond te dolen.
Een vraag die de laatste tijd nogal eens in diverse media opduikt is: Is de mens niet ‘overbodig’ aan het worden?
De revolutie die nu, na de automatisering van taken die spierkracht vereisen, op til is zal ons op onvoorziene wijze ook allerlei denkwerk en beslissingstaken uit handen nemen.
De bots en robots in diverse soorten en smaken komen er aan en lijken niet meer te stuiten.
Zijn wij daar dan wel klaar voor en op bedacht?

En wat gaan wij dan met z’n allen doen?
En zijn we dan niet rijkelijk laat met het hervormen van wat nu toch duidelijk een falend en doodlopend financieel en monetair systeem blijkt te zijn?
Het kan verkeren, volgens onze Bredero en dat zal het zeker ook; maar hoe?

Ik vrees dat ik dat vooralsnog even duister inzie als deze Bill Burton door wie ik via Mind op dit youtubefilmpje opmerkzaam werd gemaakt:

To me, this is just more evidence of the failings of monetary systems. If modern human civilization was not based on earning money, the coming problems pointed out by this video would collectively be little more than an interesting thing to study. As it is, we have some very serious problems on the very near horizon, problems no one wants to talk about.

So, Don’t Call Us We’ll Call You

Of hebben we ten node dan toch behoefte aan wat andere of nieuwe richtinggevende ideeën en/of idealen?

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in econoblahblah, van schijn en werkelijkheid, Varia en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Humans need not apply

 1. Rob Alberts zegt:

  Ik ben toch blij dat ik na een drukke zomer nu toch nog een baan heb gevonden.
  Boven de 55 schijnt dat een moeilijke klus te zijn, maar het is mij gelukt.
  Ik mag nog tot mijn 67 blijven werken.

  Vriendelijke groet,

 2. Dick zegt:

  Zoveel was me nog niet duidelijk, Rob. Proficiat!
  Want een docent in hart en nieren hoort natuurlijk voor de klas te staan.

 3. Jan Jaap zegt:

  Interessant filmpje. Maar wel erg doemdenkerig…
  Het punt is: niemand kan de toekomst voorspellen, je kunt lijnen uit het heden niet zomaar doortrekken naar de toekomst. Processen verlopen niet lineair, maar volgens onverwachte en onvoorspelbare patronen.

  Er zullen altijd mensen nodig blijven om al die bots en robots te programmeren, te repareren, om grondstoffen voor het bouwen van al die apparatuur aan te leveren, te verschepen naar hun bestemming.
  Toen de eerste computers verschenen, dacht iedereen dat dit werkgelegenheid zou kosten. Nu zijn we decennia en verder en blijkt het tegendeel waar te zijn: de automatisering genereert meer werkgelegenheid.

  Het echte gevaar zit hem misschien vooral in de explosieve groei van de wereldbevolking: al die miljarden die gevoed moeten worden, die willen consumeren, recreëren, een eigen auto en woning wensen.

  • Dick zegt:

   Zoals je terecht opmerkt verlopen de meeste processen natuurlijk niet lineair, Jan Jaap. In ieder geval levens- en historische processen niet. De rechtlijnigheid brengen wij er veelal in en die huist vooral in mensenhoofden. Ik probeer daar in mijn bovenkamer en mijn opvattingen ook wel enigszins rekening mee te houden.
   En zoals ene Brederoo eens opmerkte kunnen zaken soms zomaar een onverwachte wending nemen.

   Maar in dit geval vrees ik toch dat de kwalijke maatschappelijke gevolgen hiervan groter zullen zijn en onze westerse samenleving eerder en harder zullen treffen dan wij ons met z’n allen lijken te beseffen. Onze westerse intelligentsia en regeringen laten in ieder geval voor zover ik kan beoordelen de zaak maar even op zijn beloop. Ik heb daar inderdaad een vrij pessimistische kijk op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s