De oorsprong van de Donau

Wat zoekt een mens dan in Donaueschingen? Ja dat wisten wij eerlijk gezegd ook nog niet toen we daar bij het hotel incheckten.

Wyndham Garden

Wat we toen al wel wisten van Donaueschingen was dat je daar de oorsprong van de Donau moet zoeken.
Je weet wel die veel bezongen, bijna drieduizend kilometer lange rivier, die mooie Donau, zo schoon en zo blauw. En dan verwacht je natuurlijk ook iets te zien, nietwaar? Naast en aan de voet van de Sankt Johann Kirche zou zich de bron van de Donau bevinden.

Wo ist die quelle

Toeristen en andere kwinkwankers zouden van heinde en verre komen om dat hier te aanschouwen en er muntjes in te gooien, in die bron. En wat denk je?; wilden wij dat ook eens doen, die bron aanschouwen, blijkt de hele zaak daar opgebroken en op de schop om gerenoveerd te worden.

stadsrenovatie

Als we de Donauquelle ooit nog eens in volle glorie willen zien zullen we eind 2014 of later toch nog eens terug moeten komen.

Donaubron even opgedroogd

Niet alleen de bron maar ook het tempeltje waar het water uit de bron de Brigach in zou moeten stromen bleek droog en in de steigers te staan.

waar de bron in de Brigach uit zou monden

Dan maar verder gewandeld naar waar de Breg en de Brigach samenkomen want daar schijnt de Donau echt te beginnen, althans daar gaat ie Donau heten. Zoals de Duitse kindertjes op school schijnen te leren:

Brigach und Breg bringen die Donau zuweg

Ofwel de Brigach en de Breg brengen hier samen de Donau op weg.

Waar Brigach en Breg Donau op weg helpen

Ook dat plekje bleek echter weinig indrukwekkend of spectaculair. Er zwommen wat eendjes rond; een man liet er zijn hond uit, die nog een zoetwatermossel uit z’n schelp wist te wurmen en te verorberen.

mossel eten

Luttele meters voorbij waar Brigach und Breg de Donau vormen, raasde het autoverkeer over de brug waaronder het water stroomt dat nog zo’n slordige 2850 kilometer te gaan heeft alvorens het de Zwarte Zee in zal stromen.
Inmiddels zijn er, zo lees ik, wel plannen deze plek wat duidelijker te markeren en wat meer cachet te geven.

Als we dat willen zien moeten we natuurlijk wel weer over een paar jaar terugkomen en de vraag is of dat dan nog wel kan in het licht van hoe de huidige discussie over de pensioenen zich ontwikkelt? Het is heus altijd niet allemaal koek en ei voor de wat vergrijzende Nederlandse vakantievierder!

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De oorsprong van de Donau

 1. Ximaar zegt:

  Rond de eeuwwisseling heb ik Donaueschingen bezocht en toen was de opborrelende put nog mooi intact en zeker niet zo’n lelijke bouwput. Er zijn meer rivieren in Duitsland die pas een naam krijgen na het samengaan van wat andere rivieren. De bekendste is de Weser die bij Hann.Münden uit de Werra en Fulda wordt gevormd.

  Zelf vind ik dat de langse stroom de hoofdnaam moet houden en dat zou in dit geval de Breg zijn.

  In NL hebben we nog veel meer met riviernamen geknoeid door delta-armen al een paar honderd jaar te veranderen. De Ijssel was geen zijarm van de Rijn, maar gewoon een rivier die bij Raefeld ontspringt en nu de Oude IJssel heet. De Rijn kwam via Utrecht bij Katwijk in zee. Daar is nu weinig meer van te merken. De ‘Rijn’ stroomt nu zelfs een stuk door het Pannerdens kanaal.

 2. Rob Alberts zegt:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Main-Donaukanaal zorgt voor de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Noordzee. Ik begrijp dat er van alles zwemmend en meeliftend heen en weer gaat.
  Sommigen maken zich zorgen om fauna en flora vervalsingen, anderen zien di vooral als verrijkingen.
  Vriendelijke groet,

 3. Wieland Volkaert zegt:

  Tja, daar hebben we in Vlaanderen ook een mooi voorbeeld van. De Demer, die al helemaal uit Limburg komt (Tongeren), mondt vlakbij het festivalterrein van Rock Werchter uit in de Dijle, Die via Leuven uit Waals-Brabant komt. De combinatie heet dan Dijle, tot net voorbij Mechelen. Daar mondt aan het Zennegat de Zenne (Brussel!) uit in de Dijle, en nog even verder, in Rumst, komt ook de Nete (uit de Kempen) er bij. Daar verandert de rivier plots van naam, en heet dan Rupel, tot die enkele kilometers verder, in Rupelmonde, in de Schelde uitmondt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s