Wiener Prater

In het stadsdeel Leopoldstadt tussen de Donau en het Donaukanaal in Wenen ligt het Wiener Prater. Wij mogen dan een Willem de Zwijger hebben, daar hebben ze dus een Wiener Prater. Het Wiener Prater is een langgerekt stuk groen en park dat ooit als speeltuintje en jachtgebied voor diverse keizers en hun adelijk gevolg vorm kreeg.

Praterbankjes

In het Prater mag tegenwoordig niet meer gejaagd maar nog wel gespeeld en gerecreëerd worden. Dat wordt met name zichtbaar in het stukje Prater dat ook wel Wurstelprater heet. Dat is namelijk wat wij een ‘permanente kermis’ of een ‘pretpark’ zouden noemen en wat daar een ‘vergnügungspark’ heet. Dat vind ik nog eens een aardige naam; ik neem aan dat het zo heet omdat het de bedoeling is dat je je daar eens ernstig ‘verkneukelt’.
De naam ‘Wurstelprater’ schijnt overigens iets met ene ‘Hanswurst’ of ‘Hansworst’ van doen te hebben.

Praterhauptallee

Hemelsvaartdag was een bijzonder aangename en warme voorjaarsdag in Wenen en wij wandelden die dag vanaf het centum langs het Donaukanaal naar het Prater.
Daar wilden we namelijk dat fameuze reuzenrad wel eens zien.

Praterriesenrad

Het ‘Riesenrad’ van het Prater is zeker niet het grootste of hoogste ‘Ferris wheel’ ter wereld maar toch wel erg groot en hoog. Wel is het, als ik me niet vergis, het oudste nog draaiende grote wiel van dat formaat.
Daarnaast ontleent dit Wiener Riesenrad de nodige faam aan het feit dat het als in een aantal klassieke filmmomenten figureert waarvan de bekendste wel is: ‘The Third Man’ met Orson Welles in de hoofdrol.

Praterriesenradbinnenwerk

We hebben het Riesenrad inderdaad gezien en bewonderd en hoewel we bepaald geen bijzonder fanatieke kermisgasten zijn, konden we dit speciale rondje luchtreizen op deze Siesklimop toch niet aan onze neus voorbij laten gaan.

Praterriesenraddoorkijkje

En zo we werden dan getrakteerd op een aantal mooie panoramische uitzichtjes over Wenen en het Prater.

Praterriesenradpano

Praterbirdsview

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s