Met handen en voeten

Gisteravond een laatste sessie bijgewoond van een cursus gebarentaal op het werk.
Dit in het kader van wat ook wel ‘totale communicatie’ genoemd wordt, een term die ik op mijn werk nogal eens hoor vallen en een benadering die we dus blijkbaar willen omarmen.

Gebarentaal zou je denken, leent zich bij uitstek voor een globale of een Esperanto-achtige aanpak maar wij blijken toch een overigens zeer recent herziene Nederlandse taal te gebaren. Veel mensen blijken dan regelmatig tussen de oude en de nieuwe versie te switchen of ze door elkaar te gebruiken. Gisteravond begon er iemand zomaar Grunnings tussendoor te gebaren. Wat dat betreft is gebarentaal dus duidelijke een levende taal.

De bekende Van Dale geeft zowaar een Basiswoordenboek Nederlandse Gebarentaal uit. Bij het Nederlands gebarencentrum kun je een online gebarenwoordenboek raadplegen en op deze site doen ze het met zg. picto’s die je (wat een service!) dan ook weer uit kunt printen.
Er bestaan vrij toegankelijke online woordenboeken in vele talen.

Dan is er ook nog het handalfabet (dat natuurlijk ook de nodige varianten kent), niet te verwarren met de klankondersteunende gebaren.
Al googelend stuit ik dan tenslotte nog even op iets als SignWriting dat als universeel schrift en notatiesysteem voor al dit vele gebaar moet dienen.

Zo dan zou ik, als het goed is, nu met handen en voeten moeten kunnen praten!? Nou ja, met de handen dan voornamelijk; als ik buiten wat gestamp nog eens iets met mijn voeten wil gaan zeggen moet ik ws. toch eerst nog wat dansles gaan volgen of een cursus dancewriting bij Valerie Sutton.

Gegroet,

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in een vak apart, Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Met handen en voeten

 1. Gon zegt:

  @ zoDick, nog een aardbei:)
  enne, met doven in de familie…
  Mijn dove neef met vrouw kunnen in het buitenland prima communiceren met de doven aldaar, of het nou Hongarije, Turkije of… is.
  En aangezien ik ook in de zorg werk: ik ken ook het begrip totale communicatie en ken ook het e.e.a. aan gebaren:) Altijd handig om met gebarentaal koffie te bestellen tijdens een vergadering.

  • Dick zegt:

   Hallo Gon,

   Ja ik werd ooit in Beverwijk geboren als kleinzoon van twee tuinders die .. hoe kan het ook anders .. aardbeien teelden.

   Leuk om te horen dat het elkaar internationaal verstaan met gebaren wel degelijk goed mogelijk is; dat leek mij nou juist een aardig voordeel van gebarentaal te kunnen zijn.

   Die tip van koffie tijdens vergadering moet ik maar eens uitproberen; ik weet al hoe je koffie maalt .. eh .. ik bedoel .. gebaart.

 2. Gon zegt:

  nou ja, ik heb wat aardbeien van het land geplukt op een lorrie, zo’n kar die over rails door het land ging:)
  overigens, mijn fam werk(te) op die fabriek met die lange pijpen, ik zou daar ook moeten gaan werken (goede voorzieningen).
  enne met die gebarentaal, pas op hè, een collega wilde tijdens de cursus in gebaren uitleggen dat hij op de 7e etage van de (personeels)flat had geslapen, maar hij ‘vertelde’ dat hij met 7 vrouwen had geslapen, hij gooide wat gebaren door elkaar:)

  • Dick zegt:

   Ja, die mooie lorries die op een draaischijf een een bocht van 90 graden of rechtsomkeert konden maken.

   Voor die baas van die rokende pijpen heb ik ook nog bijna tien jaar gewerkt.

   Haha, pikant taaltje hoor, die gebarentaal!
   Een week of vier geleden zat ik nog ergens op de 29ste verdieping van een toren te eten; dat moest ik dan, om misverstanden te voorkomen, maar niet iemand met handen en voeten proberen diets te maken.

 3. Ik ben altijd een beetje jaloers geweest op mensen die hun woorden met handen en voeten kracht bij zetten. Ik weet niet of je die Feiese advocatentweeling Anker en Anker kent. Prachtig zoals die praten en gebaren! Gr. Henk

 4. Dick zegt:

  Ik heb ze wel eens op de buis gezien. Dat ze zo mooi met gebaren praten was me eerlijk gezegd niet opgevallen of staat me althans niet bij. Ze troffen me wel als twee advocaten die oprecht, verstandig en integer zijn; eigenschappen die me bij de meeste van hun collega’s maar zelden opvallen. Gr. Dick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s