De kleine aarde

Deze week schreef ik iets over hoe klein de wereld soms kan lijken. Juist rond de tijd dat de daar beschreven gebeurtenis plaats greep ging er in het brabantse Boxtel een praktisch-idealistisch experiment van start dat ‘De Kleine Aarde’ gedoopt werd.

Dit experiment wilde een alternatief zoeken in verband met ondermeer de waarschuwingen van de ‘Club van Rome’ zoals neergelegd in ‘De grenzen aan de groei’ en min of meer in lijn met ‘Small is beautiful’ ofwel ‘Hou het klein’ van E.F. Schuhmacher.

Die Kleine Aarde sluit vandaag zijn deuren en daarmee een tijdperk af. Veel van de mede daar ontwikklede ideeën over groen, biologisch, millieu-vriendelijk en duurzaam produceren die 38 jaar geleden door de mainstream nog als goedbedoelde maar onbetekende en soms wat malle ‘spielerei’ werd gezien (en nu in bepaalde kringen ws. een linkse hobby zou heten) is inmiddels gemeengoed geworden en wordt ons nu als de noodzakelijke toekomstvisie voorgeschoteld als we met zijn allen willen overleven op deze aardkloot. Het kan nog altijd verkeren zoals Bredero al zei.

Een mooi voorbeeld van hoe een kleinschalig initiatief een stevige en een brede impact kan hebben.
Bedankt Kleine Aarde! Van dit soort voorbeelden zouden we er meer kunnen gebruiken.

Advertenties

Over Dick

What about me?
Dit bericht werd geplaatst in tegeltjes- en andere wijsheden, Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De kleine aarde

  1. Hennie Kruithof zegt:

    Ik was in de veronderstelling dat deze club reeds jaren niet meer bestond. Ik kan mij nog herinneren dat het blad dat zij uitgaven werd opgeheven en meende dat dat tevens het einde van de beweging was.
    Vr. gr. Hennie

  2. dimasplace zegt:

    Dat dacht ik eigenlijk ook Hennie, maar zoals we zien …
    En als je dan bedenkt hoe die ideeën toen ontvangen werden en hoe we daar nu tegenaan kijken, zou je toch weer zeggen: het kan verkeren! ….. of .. alhoewel …nou, ja met deze regering … ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s